Συμβουλές για τον Ασθενή

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

Στο άκουσμα της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού δημιουργούνται ερωτήματα και σκέψεις που αφορούν την ασθένεια, απορίες σχετικά με την εμφάνισή της, τη θεραπεία της και την εξέλιξή της στο μέλλον.

Η γνωριμία με την ασθένεια και με τη βοήθεια του εξειδικευμένου ιατρού συμβάλει στη γνώση της για την καλύτερη αντιμετώπισή της.

ΤΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

Ο ενημερωμένος ασθενής είναι σε θέση να βοηθήσει σημαντικά τον εαυτό του, αλλά και να συνεργαστεί πιο αποτελεσματικά με τον γιατρό του.

  • Γράψε ερωτήματα και απορίες που θέλεις να ρωτήσεις τον γιατρό σου. Καμία ερώτηση που αφορά την υγεία μας δεν είναι κακή ή χαζή ερώτηση. Ο γιατρός σου είναι υποχρεωμένος να σου απαντήσει.
  • Μια καλή επικοινωνία με τον γιατρό βοηθάει και τους δυο σας για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της ασθένειας. Η επικοινωνία σου δίνει πληροφορίες. Οι πληροφορίες και η ενημέρωση σε βοηθούν να μειωθεί ο φόβος.
  • Κατά την επίσκεψη στο γιατρό ζήτησε από κάποιον που εμπιστεύεσαι και νιώθεις άνετα μαζί του, να έρθει μαζί σου. Ζήτησε του να ακούει τις πληροφορίες μαζί με εσένα.
  • Ρώτησε διευκρινιστικές ερωτήσεις, π.χ. «συγγνώμη γιατρέ δεν το κατάλαβα καλά αυτό μπορείτε να μου το εξηγήσετε πάλι γιατί μου είναι πολύ βοηθητικό να ξέρω».
  • Ζήτησε από τον γιατρό σου να σου δώσει πληροφορίες σχετικά με τις θεραπείες που θα ακολουθήσουν. Διάρκεια, επιπτώσεις, ανακούφιση κ.τ.λ.
  • Μην ξεχνάς πως ο γιατρός σου είναι άνθρωπος και όχι θεός. Δικαιούται το σεβασμό σου και όχι τη λατρεία σου απέναντί του.
  • Αναζήτησε ανθρώπους με κοινές εμπειρίες όπου μπορείς να μοιραστείς μαζί τους, ζητήματα που σε απασχολούν. Το “ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ” Θεσσαλονίκης έχει εκατοντάδες γυναίκες που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο του μαστού, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτή η νόσος και όλα τα στάδια της. Εκπαιδευμένες εθελόντριες που έχουν ως σκοπό να βοηθούν γυναίκες που τώρα έχουν διαγνωστεί.
  • Μίλησε για τα συναισθήματα σου με τους ανθρώπους που είναι κοντά σου.
  • Ζήτησε βοήθεια από συγγενείς ή και φίλους (π.χ. να ψωνίσουν για σένα, να πάνε ή να φέρουν το παιδί από το σχολείο, να σε συνοδέψουν στη θεραπεία).
  • Μίλησε με το σύντροφο σου για το πώς νιώθεις. Μάθε να χρησιμοποιείς το πρώτο ενικό πρόσωπο – βοηθάει πολύ στην επικοινωνία με τον άλλο. «Νιώθω, σκέφτομαι, θα ήθελα» παρά «εσύ θα έπρεπε να…» Άκουσε και τα δικά του συναισθήματα. Δεν είναι εύκολο, αλλά με εξάσκηση μπορεί να επιτευχθεί. Κι εκείνος είναι πιθανό να είναι φοβισμένος και να πονάει.
  • Ζήτησε βοήθεια από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες. Υπάρχουν δομές όπου οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να σου προσφέρουν βοηθητικές πληροφορίες η να σε βοηθήσουν με τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζεις. Μπορούν να σε ενημερώσουν για τα ασφαλιστικά σου δικαιώματα, να σε παραπέμψουν σε δομές ή υπηρεσίες που χρειάζεται, να σου δώσουν χρήσιμα τηλέφωνα και διευθύνσεις.
  • Ζήτησε βοήθεια από ειδικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Ψυχίατροι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις δυσκολίες. Η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού ή οι κρίσεις άγχους σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύουν μια διάγνωση καρκίνου μαστού. Με την κατάλληλη υποστήριξη μπορείς να τα αντιμετωπίσεις.
  • Αξιοποίησε την τηλεφωνική γραμμή του “ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ” Θεσσαλονίκης.

ΤΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

  • Η μη ενημέρωση του γιατρού για άλλα ιατρικά προβλήματα, ή για κάποια ιατρική αγωγή που παίρνεις ή για σημαντικά προσωπικά ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη θεραπεία σου.
  • Το να παριστάνεις πως καταλαβαίνεις κάτι που σου λέει ο γιατρός σου, ενώ δεν έχεις καταλάβει και μένεις με την απορία.
  • Το να ντραπείς ή να φοβηθείς να ρωτήσεις ερωτήσεις που σου φαίνονται ανόητες.
  • Όταν δεν κάνεις μια λίστα με ερωτήσεις ή όταν δεν κρατάς σημειώσεις σε σχέση με τα σημαντικά ζητήματα που σε απασχολούν.
  • Το να επιλέξεις κάποιο γιατρό με τον οποίο δεν νιώθεις εμπιστοσύνη. Μη ξεχνάς πως για την κάθε ασθενή υπάρχει και ο κατάλληλος γιατρός. Αναζήτησε τον δικό σου.

Πηγή: Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνου Μαστού “Άλμα Ζωής” Ν. Αχαΐας https://almazoispatras.gr/ti-bohthaei/ 

Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ” Ν. Θεσσαλονίκης σχεδίασε “ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ” ώστε να βοηθήσει στην αυτο-οργάνωση της γυναίκας και να συνεισφέρει, με το δικό της τρόπο, στη θεραπεία.

Αποτελεί μια ουσιαστική συμμετοχή στη θεραπευτική διαδικασία.

Επιθυμεί να βοηθήσει να αποφευχθούν απαντήσεις όπως:

“Δε θυμάμαι πότε ακριβώς έγινε αυτό” ή “Πως δεν το ρώτησα αυτό;” Είναι προφανές πως η συγκεκριμένη καταγραφή του προσωπικού ημερολογίου ασθενείας έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά ως προς τη γνώση και τη φροντίδα που παρέχει ο γιατρός

ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ

>