Ομάδες Στήριξης

Ομάδες Στήριξης

Οι Ομάδες Στήριξης στοχεύουν στην υποστήριξη κάθε γυναίκας που νοσεί ή νόσησε, στην ενδυνάμωση της και στην ελεύθερη έκφραση της, δίνοντας χώρο και χρόνο για μοίρασμα. Σε πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης, δίνεται η δυνατότητα για επαφή και ενασχόληση με νέες δραστηριότητες. Τα μέλη που συμμετέχουν, είναι σε θέση να ανταλλάξουν κοινές εμπειρίες, να γνωρίσουν νέες ποιότητες του εαυτού τους και να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους. Κάθε ομάδα έχει το δικό της χαρακτήρα και τη δική της δυναμική.

Ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης 1

Ομάδες στήριξης

Στις ομάδες στήριξης συμπεριλαμβάνονται οι Ομάδες Ψυχολογικής Στήριξης, οι Ομάδες σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Εκπαίδευσης Gestalt Foundation και οι Ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης.

Στόχος των ομάδων είναι τόσο η ολιστική προσέγγιση του Καρκίνου του Μαστού, όσο και η ενεργητική ενασχόληση και κινητοποίηση των μελών μας

Η συμμετοχή των μελών μας στις ομάδες είναι ΔΩΡΕΑΝ!

  • Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να καλέσετε στα γραφεία του Συλλόγου από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 – 17:00 στο 2310 285181.
  • Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 10 άτομα.

ΟΜΑΔΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ομάδα Υποδοχής και Υποστήριξης νέων μελών

12 Συναντήσεις
Ρόλος της ομάδας στήριξης είναι να ενδυναμώσει τη γυναίκα που νοσεί και να την βοηθήσει να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί τη νέα αυτή κατάσταση. Με την ομάδα, κάθε γυναίκα θα μπορέσει να διαχειρισθεί τα συναισθήματα μέσω της αναγνώρισης, της ειλικρινούς έκφρασης και του μοιράσματος με άλλες γυναίκες που βιώνουν την ίδια εμπειρία

Ομάδα «Shapes of Hope»

Ανοιχτή ομάδα
Η ομάδα λειτουργεί για κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Είναι ανοιχτή και λειτουργεί χωρίς λήξη. Η ομάδα έχει ως κύριο στόχο της, την ελεύθερη συναισθηματική έκφραση, την αλληλοβοήθεια και το μοίρασμα των δυσκολιών που προκύπτουν λόγω της ασθένειας. Η ομάδα δεν κλείνει μέσα στη διάρκεια της χρονιάς και μπορεί να δεχτεί νέα μέλη μετά από επαφή με τη συντονίστρια.

Ομάδα αυτογνωσίας: Ένας δρόμος προς την αγάπη του εαυτού μας.

10 συναντήσεις
Ποια ήμουν πριν και ποια είμαι τώρα; Τι άφησα και τι κράτησα στην διαδικασία των θεραπειών μου;
Στόχος της ομάδας αυτογνωσίας είναι οι συμμετέχουσες να επαναδιαπραγματευθούν θέματα που τις απασχολούσαν και τις απασχολούν. Η ομάδα, σαν ένας πολλαπλός ζωντανός καθρέφτης, 
θα βοηθήσει τα μέλη να εμπλουτίσουν την οπτική τους, ως προς τον τρόπο που σχετίζονται στο  τώρα  με τον εαυτό τους και με τους άλλους. Στόχος να καθαρίσουν τις μη καθαρές μορφές που
εμφανίζονται  στον προσωπικό τους καθρέφτη, να καλωσορίσουν κάθε νέα γνώση και να αγαπήσουν κάθε πτυχή του εαυτού τους. Ένα ζωντανό ταξίδι για ουσιαστική παρουσία και ικανοποίηση από τη Ζωή! Τη δική τους ζωή.

Συντονισμός: Κατερίνα Λέντη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt


ΟΜΑΔΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 2023 -2024

1. Ομάδα Γελωτοθεραπείας

Δευτέρα – 18:30-20:00

Διάρκεια: 10 Συναντήσεις
Συντονίστριες: Ηλιάνα Κυνηγοπούλου, Ερωφίλη Πνευματικάκη
Τόπος Διεξαγωγής: Γραφεία Συλλόγου «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά 38, 3ος Όροφος, Κέντρο, Θεσσαλονίκη

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το πρόγραμμα έχει σκοπό την αύξηση της Ψυχοσωματικής Ανθεκτικότητας, την αισιοδοξία και την ικανοποίηση από τη ζωή στην παρούσα στιγμή.

Το μέσον είναι το Γέλιο και τα οφέλη του είναι πολλά σε όλους τους τομείς της ύπαρξης

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ζέσταμα με ήπιες χαρούμενες πρακτικές, συνεχίζουμε με ασκήσεις γέλιου και παρατήρησης του εαυτού, παιχνίδι και αναπνοές, και κλείνουμε με ασκήσεις χαλάρωσης για όλο το σώμα ή καθοδηγούμενους οραματισμούς.

Πραγματοποιούνται διαφορετικές ασκήσεις και πρακτικές κάθε φορά, ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον και οι συμμετέχουσες να κρατούν οτιδήποτε τις ταιριάζει, ώστε να το εφαρμόζουν μόνες τους.

2. Ομάδα Δραματοθεραπείας

Δευτέρα 18:00-19:30

Διάρκεια: Νοέμβριος 2023-Ιούνιος 2024
Συντονίστρια: Μαρία Κοκορότσκου
Τόπος Διεξαγωγής: Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΡΟΕΣ, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 103

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Δραματοθεραπεία, είναι μια μέθοδος ψυχοθεραπείας που ανήκει στην κατηγορία θεραπειών μέσω τέχνης. Χρησιμοποιεί κυρίως το δράμα ως μέσο έκφρασης, αλλά και άλλες τέχνες όπως τη ζωγραφική, την κίνηση και τον χορό, με στόχο τη διερεύνηση και την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Στην ομάδα θα αλληλοεπιδράσουμε μέσω του θεάτρου για να αναπλάσουμε την προσωπική μας ιστορία σε ζωντανό έργο τέχνης.

Μέσα από τεχνικές όπως το παίξιμο ρόλων, η αναπαράσταση μύθων, η εργασία με μάσκες, ποιήματα, κείμενα και θεατρικά έργα, τα εικαστικά και η αφήγηση θα ανακαλύψουμε το σενάριο της ζωής μας, τα ασυνείδητα μοτίβα που διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας. Θα εξερευνήσουμε και θα υιοθετήσουμε νέες αφηγήσεις που θα βοηθήσουν στην προσωπική μας ανάπτυξη και ενδυνάμωση.

Τέλος, θα δημιουργήσουμε ένα θεατρικό έργο ως θεραπευτική πράξη στο οποίο θα παρουσιάσουμε τις ιστορίες μας μπροστά σε κοινό.

Για τη συμμετοχή στην ομάδα δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.

3. Ομάδα Δημιουργικής Έκφρασης και Γραφής: «Η Τέχνη μου αλλιώς»

Τρίτη 12:00-13:30

Διάρκεια: 10 Συναντήσεις
Συντονίστριες: Ζωή Γιασουμάκη, Ευαγγελία Λεπτοκαροπούλου
Τόπος Διεξαγωγής: Διαδικτυακά μέσω Zoom

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πρόκειται για μια ομάδα δημιουργικής γραφής και έκφρασης με ποικίλα ερεθίσματα όπως: λογοτεχνία, παραμύθια, εικαστική τέχνη και οπτικό ακουστικά μέσα.

4. Ομάδα Έκφρασης & Κίνησης

Πέμπτη 12:00-13:00

Διάρκεια: 10 Συναντήσεις
Συντονίστριες: Βίκυ Αγγελίδου, Μαρία Γιωργαλλή
Τόπος Διεξαγωγής: Διαδικτυακά μέσω Zoom

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στον κύκλο αυτό έκφρασης και κίνησης, θα γνωρίσουμε τα μέλη του σώματός μας ένα προς ένα, δίνοντας τους χώρο να κινηθούν και να ενεργοποιηθούν, μέσα από απλές οδηγίες.

Θα αναρωτηθούμε… Πώς συνδέουμε την κίνηση με τα συναισθήματά μας; Και πώς τα μοτίβα του σώματος συνδέονται με μοτίβα και στάσεις της ζωής; Πώς καταφέρνω να χαλαρώσω και να με φροντίσω; Και πως χτίζω γέφυρες ώστε να επικοινωνώ καλύτερα με το σώμα μου;

Τέλος, στο ασφαλές πλαίσιο της ομάδας, θα διαπραγματευτούμε πώς μπορούμε να επικοινωνούμε με τους άλλους το τι χρειάζεται το σώμα μας.

5. Ομάδα «Αφορμές Έκφρασης»

Πέμπτη 18:30-20:00

Διάρκεια: 10 Συναντήσεις
Συντονίστριες: Δανάη Ζαφρανά, Σοφία Χατζηπασχάλη
Τόπος Διεξαγωγής: Γραφεία Συλλόγου «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά 38, 3ος Όροφος, Κέντρο, Θεσσαλονίκη

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Με αφορμή μουσικά και αισθητηριακά ερεθίσματα τα μέλη της ομάδας προσκαλούνται να συστηθούν, να εκφραστούν, ν’ αφηγηθούν και ν’ ακούσουν, να δημιουργήσουν και να συνδημιουργήσουν ιστορίες, αξιοποιώντας δημιουργικά μέσα έκφρασης όπως η ζωγραφική, η μουσική και η γραφή.

Στις συναντήσεις θα επιδιώξουμε να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και τον άλλο με παιχνιδιάρικη διάθεση.

6. Ομάδα «Λερωμένες παλάμες, καθαρά χέρια»

Παρασκευή 11:30-13:00

Διάρκεια: 10 Συναντήσεις
Συντονίστριες: Εύα Νικηφόρου, Αθανασία Καϊταντζίδου
Τόπος Διεξαγωγής: Γραφεία Συλλόγου «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά 38, 3ος Όροφος, Κέντρο, Θεσσαλονίκη

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο δρόμος για την καρδιά είναι μέσα από τα χέρια. Στις συναντήσεις μας θα χρησιμοποιήσουμε μαλακά υλικά (φυσικό πηλό, ζυμάρι, πλαστελίνες, αφρό, μαγειρεμένα υλικά), υγρά (δακτυλομπογιές, κόλλα, λάδι, νερό, ζελέ, oobleck) και στεγνά (χαρτιά, υφάσματα, πέτρες, φύλλα, χώμα, άμμο, κοχύλια, όσπρια, ξύλο), σε μία προσπάθεια να πειραματιστούμε, να παίξουμε, αλλά και ενεργοποιήσουμε όλες μας τις αισθήσεις, ανακαλύπτοντας εκ νέου το μέσα και τον έξω κόσμο μας.

7. Ομάδα Ενσυνειδητότητας

Παρασκευή 17:00-18:30

Διάρκεια: 10 Συναντήσεις
Συντονίστρια: Πασχαλιά Κασίδου
Τόπος Διεξαγωγής: Marga Yoga, Λεωφ. Κωνσταντίνου Καραμανλή 145

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η ομάδα αυτή θα έχει σκοπό την επιστροφή στο εδώ και τώρα. Άλλοτε φεύγουμε προς το παρελθόν, άλλοτε προς το μέλλον, αλλά πόσο συχνά είμαστε εδώ, πόσο συχνά έχουμε παρουσία;

Στις συναντήσεις αυτές θα δίνονται τεχνικές ενσυνειδητότητας  και θα υπάρχει χώρος συζήτησης για όλα τα θέματα που θα προκύψουν σε σχέση με την αναζήτηση της παρουσίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Σε κάθε ομάδα μπορούν να συμμετέχουν έως και 10 άτομα και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε περισσότερες από μία.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο 2310 285-181, έως και την Παρασκευή 24/11/2023.

*Οι ομάδες πραγματοποιούνται από εκπαιδευόμενους Ψυχοθεραπευτές, σε συνεργασία με το Gestalt Foundation, ενώ την εποπτεία των Ομάδων έχει η κ. Δέσποινα Πάρτσια, Υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt και Κοινωνική Λειτουργός του Συλλόγου 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΩΝ

Ομάδα εκπαίδευσης γυναικών με καρκίνο του μαστού με σκοπό να εκπαιδευτούν στις αρχές του Προγράμματος R.R.I. Στόχος του Προγράμματος:  Η συναισθηματική στήριξη, η πρακτική βοήθεια στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και η στήριξη των προγραμμάτων του Συλλόγου σε συνεργασία με τους επαγγελματίες.

Βασική προϋπόθεση να έχουν περάσει 2 χρόνια από την τελευταία θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

Συντονισμός: Πάρτσια Δέσποινα, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Κοινωνική Λειτουργός και Επιστημονικά Υπεύθυνη Προγραμμάτων. 


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΜΑΔΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ GESTALT FOUNDATION. 

Σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Εκπαίδευσης Gestalt Foundation και στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης με εκπαιδευόμενους Ψυχοθεραπευτές πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω ομάδες: 

1. Ομάδα Έκφρασης και Κίνησης: «Γνωρίζω τον εαυτό μου μέσα από την κίνηση»

Κάθε Δευτέρα στις 18.00

Συντονίστριες: Σωτηρία Κυριαζίδου – Ψυχολόγος, Κλινική Νευροψυχολόγος MSc, Εκπ. Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Βίκυ Αγγελίδου – Ψυχολόγος, Εκπαιδευόμενη Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Δασκάλα χορού

Γνωριμία με τον ενσώματο εαυτό μου:

  • Ενεργοποίηση των μελών του σώματός μου
  • Αναγνώριση των ορίων μου
  • Πώς συνδέω την κίνηση με την αναπνοή μου
  • Πώς είναι να χαλαρώνω
  • Τι σημαίνει η ακινησία μου
  • Αναγνώριση και νοηματοδότηση μοτίβων του σώματός μου – στάσεις, χειρονομίες, κινήσεις
  • Πώς βιώνω τα συναισθήματα μέσα από το σώμα μου
  • Να χτίσω γέφυρες ώστε να επικοινωνώ καλύτερα με το σώμα μου.

2. Θεραπεια ανοιχτης καρδιάς με τεχνικές yoga!

Κάθε Παρασκευή στις 18.00
Συντονίστρια: Πασχαλιά Κασίδου, Senior Yoga Teacher, Breathwork Practitioner, Εκπ. Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σε αυτή την ομάδα θα εστιάσουμε όλη μας την προσοχή στην περιοχή της καρδιάς.Η καρδιά είναι το πρώτο όργανο που δημιουργείται στο έμβρυο, οι πνεύμονες δέχονται την πρώτη πνοή και το στήθος δίνει την πρώτη τροφή στο νεογέννητο βρέφος. Μέσα από την θεραπεία ανοιχτής καρδιάς θα κάνουμε μια “επανεκκίνηση ζωής”. Θα δουλέψουμε με ασκήσεις yoga, αναπνοές και διαλογισμούς με σκοπό το άνοιγμα της καρδιάς

*Οι ομάδες πραγματοποιούνται από εκπαιδευόμενους Ψυχοθεραπευτές, σε συνεργασία με το Gestalt Foundation, ενώ την εποπτεία των Ομάδων έχει η κ. Δέσποινα Πάρτσια, Υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt και Κοινωνική Λειτουργός του Συλλόγου 

ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ

>