ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ - «ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ» - ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΩ ΤΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΜΟΥ

Γράφει η Δέσποινα Πάρτσια – Ψυχοθεραπεύτρια GESTALT, Κοινωνική Λειτουργός Δ.Π.Θ., Υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων του Συλλόγου μας

Κατά γενική ομολογία των συντρόφων, το άκουσμα της διάγνωσης του Καρκίνου του Μαστού της αγαπημένης τους είναι μία πολύ δύσκολη και ιδιαίτερα αγχωτική κατάσταση. Οι περισσότεροι περιγράφουν τις πρώτες ημέρες μετά τη διάγνωση ως ένα συναισθηματικό κενό με συνεχείς εναλλαγές, ενώ ο φόβος πώς η σύντροφός τους μπορεί να μην καταφέρει να νικήσει τον Καρκίνο είναι η σκέψη που τους κατακλύζει, τους καταστρέφει ψυχολογικά και δεν τους αφήνει να σκεφτούν οτιδήποτε άλλο.

Οι περισσότεροι άντρες νιώθουν πώς είναι πολύ δύσκολο να κάθεσαι απλά και να παρακολουθείς την αγαπημένη σου να βιώνει μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια και να περνάει από θεραπείες που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνες με σημαντικές επιπτώσεις και στη δική της ψυχολογία.

Η αλήθεια είναι πώς δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για το πώς πρέπει να αισθανθείς στο άκουσμα τέτοιων νέων. Μπορεί να έχεις πολλές απορίες σχετικά με την έκβαση της νόσου, τις θεραπείες, το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει η σύντροφός σου. Πρέπει όμως να ανασυγκροτηθείς, να μαζέψεις δυνάμεις και να σκεφτείς καθαρά. Αυτό που περνάει η αγαπημένη σου είναι πολύ δύσκολο και ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια που θα τη βοηθήσουν να ξεπεράσει τη νόσο, είναι η θετική διάθεση στην αντιμετώπισή της.

Γι’ αυτό και ο δικός σου ρόλος είναι πιο σημαντικός από όσο αφήνεις τον εαυτό σου να πιστεύει. Εσύ μπορείς και πρέπει να γίνεις το στήριγμα που χρειάζεται για να συνεχίσει να βρίσκεται υγιής κοντά σου.

Καρκίνος-του-Μαστού-Ο-Ρόλος-του-συντρόφου-1

Τα καλά νέα; Οι περισσότερες γυναίκες -ειδικά όσες διαγιγνώσκονται σε αρχικό στάδιο- ξεπερνούν τον Καρκίνο του Μαστού, με θετικό γεγονός πώς υπάρχει πλήρης ίαση και ο Καρκίνος δεν επιστρέφει.

Πώς όμως μπορείς να βρεθείς πραγματικά δίπλα στη σύντροφό σου και να τη βοηθήσεις να ξεπεράσει με το μικρότερο συναισθηματικό κόστος τη νόσο;

Απλά… άκουσε την!

Για πολλούς, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, ώστε να «διορθώσουν» αυτό που συνέβη στη σύντροφό τους, με τον πρώτο καιρό να αισθάνονται αβοήθητοι και πλημμυρισμένοι από μία πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων, ενώ πολύ σύντομα απογοητεύονται, καθώς καταλαβαίνουν πώς όντως δε μπορούν να κάνουν τίποτα για να αλλάξουν την κατάσταση. Κι όμως μπορούν….ΜΠΟΡΕΙΣ!

Αντί να ψάχνεις λύση σε μία κατάσταση που είναι εκτός του ελέγχου σου απλά άκουσε την. Να είσαι παρών για εκείνη, να θεωρείς πλέον αυτή τη μάχη κοινή. Άκουσέ την όταν μιλάει για τα συναισθήματά της, τις επιλογές θεραπείας, οτιδήποτε άλλο νιώθει πώς θέλει να μοιραστεί μαζί σου, ακόμα και στις πιο δύσκολες μέρες που δε θα είναι ο εαυτός της λόγω της κούρασης από αυτήν τη νέα καθημερινότητα ή της εξάντλησης από τις θεραπείες.

Τότε η λύση που έψαχνες θα έρθει μόνη της, καθώς αν την ακούσεις πραγματικά θα δεις πώς το τι να της πεις, τι να της απαντήσεις, πώς να την κάνεις να αισθανθεί καλύτερα τις δύσκολες ημέρες θα σου έρθει πολύ φυσικά. Υπάρχει τεράστια αξία και θα έχει σημαντική και θετική επίδραση στην ψυχολογία της, αν απλά αισθάνεται πώς την ακούς πραγματικά, καθώς μοιράζεται τα συναισθήματά της σε μία τόσο δύσκολη για εκείνη περίοδο.

Να έχεις εν-συναίσθηση με τα συναισθήματά της. Μίλησέ της ειλικρινά, δείξε της πώς έχεις κατανόηση όταν αισθάνεται θυμωμένη με ότι της συμβαίνει. Ακόμα όμως κι όταν δε ξέρεις τι να πεις ένα απλό «Με συγχωρείς, δε ξέρω τι να πω, βοήθησέ με να είμαι εδώ για εσένα, πες μου τι μπορώ να κάνω!», είναι αρκετό, ώστε να αισθανθεί πώς είσαι παρών.

Φτιάξε μαζί της τη νέα σας καθημερινότητα

Μερικές συμβουλές που θα κάνουν να αισθανθείς πώς είσαι έμπρακτα δίπλα στην αγαπημένη σου, όσο και τη σύντροφό σου να νιώσει πώς η μάχη αυτή είναι κοινή:

Καρκίνος-του-Μαστού-Ο-Ρόλος-του-συντρόφου-2
  • Βρείτε μαζί μία «στρατηγική» αντιμετώπισης της νέας κατάστασης. Αυτό θα σας βοηθήσει να δεθείτε ακόμα περισσότερο, μιας και θα «δουλέψετε» από κοινού για έναν κοινό στόχο
  • Ρώτησε τη σύντροφό σου τι μπορείς να κάνεις για να τη βοηθήσεις
  • Μια αγκαλιά! Μας κάνει να νοιώθουμε αγαπητοί, ασφαλείς, αλλά και την παρουσία κάποιου. Μη ξεχνάς να την αγκαλιάζεις και να της παρέχεις την ασφάλεια που έχει τώρα περισσότερο ανάγκη από ποτέ
  • Εάν η σύντροφός σoυ συμφωνεί, πήγαινε μαζί της στις επισκέψεις της στον Ογκολόγο. Εάν θελήσει να πάτε μαζί, συζήτησε μαζί της για το πόσο θέλει να συμμετέχεις στη συζήτηση και ποια θέλει να είναι η δική σου εμπλοκή. Γράψε πιθανές ερωτήσεις που ίσως θέλεις να κάνεις στον Ιατρό της και κράτησε σημειώσεις όταν βρίσκεστε εκεί. Μπορεί να είναι χρήσιμο, ώστε να ανατρέξεις αργότερα.
  • Ενημερώσου σωστά για τον Καρκίνο του Μαστού, τις θεραπείες, καθώς και τον ρόλο του φροντιστή
  • Ανέλαβε περισσότερους ρόλους στο σπίτι, όπως η καθαριότητα, η φροντίδα των παιδιών ή η τακτοποίηση των μηνιαίων λογαριασμών.
  • Ενημερώσου για το κόστος των θεραπειών, την ασφαλιστική κάλυψη και τα δικαιώματα των ασθενών με Καρκίνο του Μαστού
  • Ζήτησε βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους σας. Ίσως χρειαστεί να τους πεις ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι όπως βοήθεια με τα παιδιά, ώστε να πας για ψώνια, βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού μια στο τόσο κ.α
  • Μίλησε ανοιχτά στον εργοδότη σου για την κατάσταση, ώστε να συμφωνήσετε σε ένα ευέλικτο ωράριο εργασίας. Αν δουλεύεις μόνος σου ζήτησε βοήθεια για όποιες ημέρες χρειαστεί να απουσιάσεις.

Μη φοβάσαι να της μιλήσεις για θέματα οικειότητας

Η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά όταν αφορά σε θέματα οικειότητας μεταξύ του ζευγαριού. Την περίοδο που η γυναίκα νοσεί, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι άντρες που δε ξέρουν πώς να πλησιάσουν τη γυναίκα τους ερωτικά με το φόβο πώς ίσως η κίνηση αυτή παρεξηγηθεί, σκεπτόμενοι ότι εκείνη ίσως αισθανθεί πώς με μία τέτοια κίνηση δε νοιάζεται για το τι περνάει. Σίγουρα την περίοδο των θεραπειών κι η ίδια η γυναίκα το τελευταίο που θα έχει στο μυαλό της είναι να συνευρεθεί ερωτικά, αλλά αν σταματήσεις να είσαι οικείος μπορεί να σκέφτεται «Τώρα που έχασα το στήθος μου έχασε κι εκείνος το ενδιαφέρον του».

Καρκίνος-του-Μαστού-Ο-Ρόλος-του-συντρόφου

Για τον λόγο αυτό, ο ειλικρινής διάλογος μεταξύ του ζευγαριού για όλα τα φυσιολογικά θέματα που μέχρι τώρα δεν ήταν θέμα συζήτησης θα βοηθήσει τη σύντροφό σου να αισθανθεί -εκτός από το γεγονός πώς δεν έχει αλλάξει κάτι στη σχέση- γυναίκα! Μίλησέ της ανοιχτά για τα ερωτικά συναισθήματα που ακόμα έχεις για εκείνη.

Όταν λοιπόν νιώθεις την επιθυμία να βρεθείς ερωτικά μαζί της, αλλά έχεις δεύτερες σκέψεις για το πώς μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό, απλές εκφράσεις όπως: «Σε θέλω πολύ, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν έχεις διάθεση, αν είσαι κουρασμένη, αν δεν το θέλεις πολύ σήμερα» θα την κάνουν να αισθανθεί ταυτόχρονα επιθυμητή, αλλά και πώς έχει δίπλα της έναν άνθρωπο με ειλικρινή κατανόηση.

Το γεγονός πώς θα την κάνεις να αισθανθεί πώς είναι ακόμα σεξουαλικά επιθυμητή, θα τη βοηθήσει στο να συνεχίσει να αισθάνεται γυναίκα, να βγάλει από το μυαλό της κάθε αρνητικό συναίσθημα και σκέψη ότι κάτι άλλαξε στη σχέση σας τώρα που άλλαξε η εμφάνισή της και θα την βοηθήσεις να συνεχίσει με δύναμη την προσπάθειά της, ώστε να γίνει καλά και να βρίσκεται υγιής κοντά σου.

Φρόντιζε τον εαυτό σου

Συνέχισε να φροντίζεις τον εαυτό σου, ώστε να μπορείς να φροντίσεις κι εκείνη. Κάποιες απλές καθημερινές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ανταποκριθείς σε αυτή τη νέα κατάσταση που βιώνει η σύντροφός σου, ώστε να κρατήσεις τις ισορροπίες και να διατηρήσεις την καλή υγεία σου, ψυχική και σωματική είναι:

  • Προσπάθησε να διατηρήσεις μια θετική στάση απέναντι στις δύσκολες ημέρες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσεις μαζί με τη σύντροφό σου. Δώσε χρόνο στη σύντροφό σου, αλλά και σε εσένα για να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση.
  • Αποδέξου ότι υπάρχουν γεγονότα που δεν μπορείς να ελέγξεις. Μην απογοητεύεσαι όταν νιώθεις πώς δεν έχεις μία λύση για κάθε πρόβλημα.
  • Βρες κάποια δραστηριότητα που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις Κάνε μια βόλτα, άκουσε μουσική, διάβασε κάποιο βιβλίο, ότι ευχάριστό θεωρείς πώς θα σου αποσπάσει για λίγη ώρα την προσοχή.
  • Ασκήσου τακτικά. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταπολεμήσεις την ένταση, ενώ μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου, ώστε είναι καλύτερα προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει το άγχος
  • Ξεκουράσου συχνά και το πιο σημαντικό… κοιμήσου! Το σώμα σου χρειάζεται χρόνο για να συνέλθει από κάθε αγχωτικό γεγονός.
  • Σε καμία περίπτωση φυσικά μην καταφύγεις στο αλκοόλ ή σε άλλες ουσίες για να μειώσεις το άγχος και να «ξεφύγεις»
  • Σκέψου να συμμετέχεις σε μια ομάδα υποστήριξης για την οικογένεια και τους φίλους των γυναικών με Καρκίνο του Μαστού. Δε ξέρεις πόσο θα σε βοηθήσει να μιλήσεις για το τι βιώνεις με άλλα άτομα που σε καταλαβαίνουν. Στο «Άλμα Ζωής» Θεσσαλονίκης είμαστε ΔΙΠΛΑ σου για να σε ακούσουμε, να σε στηρίξουμε, να λύσουμε κάθε απορία σου σχετικά με τη νόσο και τη συναισθηματική της διαχείριση.

Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με τον Σύλλογό μας, ώστε να σε βοηθήσουμε να είσαι δίπλα σε έναν από τους πολυτιμότερους ανθρώπους στη ζωή σου. Τη σύντροφό σου!

Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” Ν. Θεσ/κης
Παύλου Μελά 38, 54622, Θεσσαλονίκη
2310-285181, 2310-285183
info@almazoisthes.gr
www.almazoisthes.gr

ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ

>