ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΣ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΣ ΔΕΡΕΚΕΝΑΡΗ ΣΤΟ KARFITSA.GR

Ο Καρκίνος του Μαστού είναι ακόμη ταμπού

Σε μία πολύ ιδαίτερη συνένετευξη στην εφημερίδα karfitsa η πρόεδρος του Συλλόγου μας, κ. Κυριακούλα Δερεκενάρη μοιράστηκε πτυχές από τη ζωή της, σημαντικές στιγμές από την εμπειρία της με τον Καρκίνο του Μαστού, μίλησε για τη σπουδαιότητα του έργου του Άλμα Ζωής Ν.Θεσσαλονίκης, αλλά και γιατί ακόμα και στις μέρες μας ο Καρκίνος του Μαστού είναι ταμπού!

Μπορείτε να διαβάστε όλη τη συνέντευξη και στην εφημερίδα karfitsa.gr εδώ. Ευχαριστούμε από καρδιάς για την υπέροχη συνέντευξη!

Αποτελεί παράδειγμα… Η Κούλα Δερεκενάρη στα 47 της διαγνώστηκε με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο. Δεν το έβαλε κάτω, πάλεψε, νίκησε και μαζί με άλλες γυναίκες που πέρασαν τον ίδιο Γολγοθά ίδρυσαν τον Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής» στη Θεσσαλονίκη. Μία δυναμική εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, πρόεδρος του Συλλόγου που τα βλέπει όλα ροζ… το χρώμα της ελπίδας. 

Τι είναι το Άλμα Ζωής για εσάς; 

Το Άλμα Ζωής είναι πολλά πράγματα μαζί. Αν έπρεπε οπωσδήποτε να πω μια πρόταση, είναι μια εσωτερική ικανοποίηση πως κάνω ότι περνάει από το χέρι μου ώστε καμία γυναίκα με καρκίνο του μαστού, να μην είναι μόνη της. 

Δεν σκεφτήκατε να κρύψετε την περιπέτεια σας με τον καρκίνο;

Ούτε μια στιγμή! Αντιθέτως τους μάζεψα όλους, το ανακοίνωσα και από την επόμενη μέρα συνεχίσαμε να ζούμε με αυτό ως μέρος της καθημερινότητας μας. Με την οικογένεια και τους φίλους μου δίπλα αλλά και με συναδέλφους μου και τους μαθητές μου τότε, οι δυσκολίες των θεραπειών φαινόντουσαν μικρότερες. 

Είναι ακόμη «ταμπού» ο καρκίνος του μαστού;

Δυστυχώς ναι. Ακόμα υπάρχουν γυναίκες και ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, που δεν θέλουν να καταλάβει ο κόσμος ότι νοσούν. Σίγουρα στο Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης βάλαμε ένα λιθαράκι ώστε να απομυθοποιήσουμε τον καρκίνο του μαστού μέσα από οργανωμένα προγράμματα καθώς και μέσα από την εικόνα των εκπαιδευμένων εθελοντριών, γυναίκες που κάποτε νοσήσαν και σήμερα είναι καλά.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν οι γυναίκες;

Να δίνουν χώρο στα θέλω τους και όχι μόνο στα πρέπει. Να προσέχουν τον εαυτό τους και να μη ξεχνάνε το ετήσιο ραντεβού με την μαστογραφία τους. 

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος στο «Άλμα Ζωής»;

Απλά τηλεφωνεί στο 2310285181, ώστε να κλείσει ραντεβού με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ή επισκέπτεται την ιστοσελίδα www.almazoisthes.gr και συμπληρώνει τη φόρμα εγγραφής.

Φοράτε ροζ στην καθημερινότητα σας;

Φυσικά! Πάντα στα ρούχα μου υπάρχει μια πινελιά ροζ! Είναι το χρώμα της ελπίδας! 

Ποιο σημείο της Θεσσαλονίκης αγαπάτε;

Την παραλία!

Παιδιά και εγγόνια, τα προλαβαίνετε όλα;

Αυτή είναι η ομορφιά της ζωής! Να είσαι γερή και υγιής ώστε να είσαι παρούσα παντού! 

Τι σας κάνει να χαμογελάτε;

Τα εγγόνια μου, οι βόλτες με τον άντρα μου και η γυναίκα που θα φύγει από τον Σύλλογο γεμάτη αυτοπεποίθηση και χαμογελαστή, νιώθοντας ότι δεν είναι μόνη.  

Μια γυναίκα μπορεί…

Να κάνει τα πάντα αρκεί να μη ξεχνάει να φροντίζει τον εαυτό της!

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa

ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ

>