25/10/2021 - 19:00 «ΨΗΛΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΑΨΗΛΑΦΗΤΑ»

«Ψηλάφησέ με»

Οκτώβρης: Παγκόσμιος Μήνας ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

Τρεις Δήμοι μιας περιφερειακής ενότητας ίσως για πρώτη φορά πανελλαδικά συνεργάζονται στενά και ως ένα σώμα στέλνουν κοινό μήνυμα συλλογικότητας, με σκοπό την ανάδειξη της ανάγκης για σωστή ενημέρωση και έγκαιρη πρόληψη στην αντιμετώπιση της μάστιγας του καρκίνου του μαστού.

Την πρωτοβουλία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Αμυνταίου και Περιχώρων «Μαζί για τη Ζωή» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Φλώρινας, εκτός από τους Δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, αγκαλιάζει πλήθος φορέων, που στηρίζουν πρόθυμα τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν. Δυναμικό «παρών» δηλώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, ο Ερυθρός Σταυρός – Περιφερειακό Τμήμα Φλώρινας, το  3ικαστικό 3ργαστήριο του ΤΕΕΤ του ΠΔΜ Φλώρινας, το Κέντρο Υγείας Αμυνταίου, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φλώρινας και τα Κέντρα Κοινότητας Δήμου Φλώρινας, Αμυνταίου & Πρεσπών.

Το ανοίκειο σώμα

«Το σώμα κατανοείται από όλους ως ένα αυθύπαρκτο σύστημα, που υποστηρίζει ζωτικές λειτουργίες ενός οργανισμού, στη βάση μιας συμβιωτικής και αλληλεξαρτώμενης ανάπτυξης και συνύπαρξης. Στον ανθρώπινο οργανισμό επαληθεύει την αυθυπαρξία του, μέσα από την ευχαρίστηση και την αντοχή. Το σώμα αντέχει, εξαντλείται, κουράζεται, πεθαίνει. Είναι εκείνο που θέτει πρώτο τα πεπερασμένα όρια, που πηγάζουν από τη βιοχημική του σάρκα. Το σώμα περνά από την αρχή της ευχαρίστησης στην αρχή της φροντίδας για να αντέξει. Επιβάλλει πρώτο την έννοια του χρόνου, του ορίου και της φθοράς.

   Ψηλαφήστε το σώμα, δείτε το στον καθρέφτη.

Πόσο γνωρίζουμε το σώμα για να το φροντίσουμε;

Δείχνετε το σώμα σας στους/τις συντρόφους σας;

Είστε εξοικειωμένοι και εξοικειωμένες με το σώμα σας και τα σώματα των άλλων;

Στη φετινή καμπάνια για τον καρκίνο του μαστού δίνεται έμφαση στο ανοίκειο σώμα. Η πρόληψη απαιτεί την ευχέρεια μιας εξοικείωσης με το σώμα, τόσο το δικό μας όσο και των άλλων. Το ανοίκειο αναγνωρίζεται ως το αίσθημα ανησυχίας που προκύπτει αναπάντεχα. Στην καθημερινή ζωή, η ανοικείωση προκύπτει  όταν δεν μπορούμε να ανανεώσουμε την αντιληπτική μας σχέση με τα πράγματα, ώστε, τελικά, το παράξενο, το διαφορετικό να μετατραπεί σε οικείο. Στο βιολογικό αλλά και αισθαντικό σώμα καλούμαστε να εξοικειωθούμε το ανοίκειο και να το αναγνωρίσουμε, όχι μόνον ως συναίσθημα αλλά και ως μηχανισμό πρόληψης και, επομένως, ως κάτι που μπορεί να εργαλειοποιηθεί, να μετατραπεί σε πεδίο αίσθησης και υλοποίησης της προληπτικής φροντίδας.

Το στήθος, ανδρών και γυναικών, μας καλεί να το ψηλαφήσουμε!

Ψηλάφησέ το!

Ψηλαφήστε τα αψηλάφητα!»

Χάρης Κοντοσφύρης, Εικαστικός, Καθηγητής ΤΕΕΤ ΠΔΜ Φλώρινας

Οι εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Οκτωβρίου ως μήνα πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι:

20/10/2021 – 25/10/2021: Διανομή υλικού (ενημερωτικά φυλλάδια για την αυτοεξέταση, ροζ κορδελάκι και αναμνηστικό υπενθύμισης) κατά τις ώρες 11:00-13:00, σε κεντρικά σημεία των πόλεων:
20 Οκτωβρίου – Φλώρινα,   22 Οκτωβρίου – Μελίτη,   24 Οκτωβρίου –Λαιμός Πρεσπών, 25 Οκτωβρίου – Αμύνταιο  

25/10/2021: Ταυτόχρονος συμβολικός φωτισμός στις 19:00 χαρακτηριστικών κτιρίων ή σημείων αναφοράς των πόλεων.

25/10/2021: Διαδικτυακή εκδήλωση στις 19:00

Πρόσβαση στη διαδικτυακή εκδήλωση: Μέσω Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/89332725653?pwd=cFBkWTJZRzZtK3dKdkZwSUhhcTRkdz09
Meeting ID: 893 3272 5653
Passcode: 263761
Mέσω livestreaming στο κανάλι του Δήμου Αμυνταίου στο YouTube, στη διεύθυνση
https://www.youtube.com/channel/UC6L33JhlsMsAcTxHjMfroKA

Αναμονή Έναρξης Εκδήλωσης
18:45: 1ος κύκλος προβολών
«Ψηλαφήστε τα αψηλάφητα»
Έναρξη Εκδήλωσης
Καλωσόρισμα – Συντονισμός: Σοφία Ζουζέλη, Δημοσιογράφος
Χαιρετισμοί συνεργαζομένων φορέων
«Κρυφτό στον καθρέφτη»: Ποιητικοί στοχασμοί πάνω στον καρκίνο του μαστού, Γιώργος Δελιόπουλος, ποιητής
«Αυτοεξέταση Μαστού- Ψηλάφηση μαστού»: Κ.Υ. Αμυνταίου: Τζάμπερ Σάιντ, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος & Δέσποινα Καραγκούνη, Μαία
«Ανασταλτικοί παράγοντες πρόληψης. Γιατί φοβάμαι να πάω στον γιατρό»: Δέσποινα Πάρτσια, Ψυχοθεραπεύτρια-Υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων του Συλλόγου, Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη Διοργάνωσης Sail for Pink, «Άλμα Ζωής» Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν. Θεσσαλονίκης
«Η θεραπεία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο» Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.: Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία/Ίαση/Στήριξη
– «Προσωπικές Ιστορίες»: Μαρτυρίες γύρω από τη νόσο
– «Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Φιλώτα φιλοτεχνούν έργα για τον Καρκίνο του Μαστού»: Συντονίστρια Γλύκα Διονυσοπούλου , Φιλόλογος- Εικαστικός
«Το Ανοίκειο Σώμα»: Βιντεοπροβολές για τη συνύπαρξη των σωμάτων και την εξοικείωση με το σώμα. Η ιαματικότητα της Τέχνης.
Αλληλεπίδραση: Χάρης Κοντοσφύρης

Δημιουργική Ομάδα: Σοφία Αντωνακάκη, Παναγιώτης Αντωνίου, Ειρήνη Ασπρίδου, Ίννα Βουτσά, Γιώργος Δελιόπουλος, Λευτέρης Ιωάννου, Νάσια Καρατσιράκη, Κλεάνθης Κομματάς, Γεωργία Μανταλιά, Κατερίνα Μελισσαροπούλου, , Ιωάννα Μπουντόνα, Βασιλική Παναγιώτου ,Τζίνα Τσιτσέρη, Βασίλης Σέντζας, Σωματείο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ», Κώστας Φιλίππου. Σχεδιασμός αφίσας και αναμνηστικό υπενθύμισης: Κλεάνθης Κομματάς . Φωτογραφία: Νάσια Καρατσιράκη

Αποφώνηση
2ος κύκλος προβολών

«Ψηλαφήστε τα αψηλάφητα»: Βιντεοέργα πάνω στο αίσθημα ανησυχίας που προκύπτει αναπάντεχα στην καθημερινή μας ζωή
Πρόσβαση στη διαδικτυακή εκδήλωση:
Μέσω ZoomMeeting

https://us02web.zoom.us/j/89332725653?pwd=cFBkWTJZRzZtK3dKdkZwSUhhcTRkdz09
Meeting ID: 893 3272 5653
Passcode: 263761

Mέσω livestreaming στο κανάλι του Δήμου Αμυνταίου στο YouTube, στη διεύθυνση
https://www.youtube.com/channel/UC6L33JhlsMsAcTxHjMfroKA
Όσοι πολίτες επιθυμούν, μπορούν να παραστούν στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου ή στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.
(θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ορίζει ο ΕΟΔΥ)

Όσοι επιχειρηματίες της Π.Ε. Φλώρινας επιθυμούν να συμμετέχουν στις δράσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν ροζ διάκοσμο ή ροζ φωτισμό στις βιτρίνες ή στο εσωτερικό των καταστημάτων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από25-30 Οκτωβρίου.

Σχεδιασμός αφίσας : Κλεάνθης Κομματάς

Φωτογραφία: Νάσια Καρατσιράκη

Συνεργαζόμενοι φορείς:

 • Σύλλογος Καρκινοπαθών Αμυνταίου και Περιχώρων « Μαζί για τη Ζωή»
 • Σύλλογος Καρκινοπαθών Φλώρινας
 • Δήμος Φλώρινας
 • Δήμος Αμυνταίου
 • Δήμος Πρεσπών
 • Ερυθρός Σταυρός – Περιφερειακό Τμήμα Φλώρινας
 • 3ο 3ικαστικό 3ργαστήρι Σχολής Καλών Τεχνών
 • Κέντρο Υγείας Αμυνταίου
 • Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών ΔήμουΦλώρινας
 • Κέντρο Κοινότητας Δήμου Φλώρινας, Αμυνταίου & Πρσεπών
 • Π.Ε. Φλώρινας

Πληροφορίες : Σύλλογος Καρκινοπαθών Αμυνταίου, τηλέφωνο επικοινωνίας: 6987912249

Βεβαιώσεις παρακολούθησης θα δοθούν σε όσους και όσες συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 26 Οκτωβρίου & 7 Νοεμβρίου

ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ

>