Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚHΣ
ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης υλοποιείται από έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας (κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο) που απασχολεί ο Σύλλογος και μαζί με το εθελοντικό πρόγραμμα αποτελεί τον βασικότερο άξονα των προγραμμάτων του Συλλόγου.

Κύριος στόχος είναι η εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής.
Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Στήριξης είναι:

 • άμεση αντιμετώπιση της κρίσης που επιφέρει η διάγνωση καρκίνου μαστού,
 • διαχείριση δυσάρεστων συναισθημάτων (άγχος, φόβος μετάστασης, φόβος θανάτου, κατάθλιψη),
 • αποδοχή της νέας εικόνας σώματος,
 • προσαρμογή στις νέες συνθήκες ζωής,
 • εκπαίδευση σε δεξιότητες για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Τα μέλη του Συλλόγου έχουν τη δυνατότητα ατομικού ραντεβού, προκειμένου να επεξεργαστούν τα καίρια θέματα που τις απασχολούν και να αναπτύξουν τρόπους αντιμετώπισης. Η ατομική συμβουλευτική απευθύνεται επίσης και στα μέλη των οικογενειών τους.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΖΕΥΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού δεν αφορά μόνο στις γυναίκες που το βιώνουν αλλά και στον περίγυρο της. Είναι μια οικογενειακή υπόθεση. Οι ισορροπίες, οι ρόλοι και η δυναμική των σχέσεων προσωρινά διαταράσσονται. Η ασθένεια πολλές φορές επιφέρει πολλαπλά προβλήματα σε επίπεδο σχέσεων, ισορροπιών και ρολών.
Η συμβουλευτική ζεύγους στοχεύει στην διαχείριση και αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, στην καλυτέρευση της επικοινωνίας, στην αναγνώριση των αναγκών του κάθε συντρόφου κλπ.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία

ΟΜΑΔΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ "Shapes of Hope"

ΟΜΑΔΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Σε κάθε ομάδα στόχος είναι η άμεση ψυχολογική υποστήριξη, η ενδυνάμωση της γυναίκας που νοσεί και η δυνατότητα να έχει χώρο και χρόνο για έκφραση και μοίρασμα. Σε πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης, δίνεται η δυνατότητα για βαθιά και ουσιαστική επαφή, καθώς τα μέλη που συμμετέχουν ανήκουν σε παρόμοια φάση και είναι σε θέση να ανταλλάξουν κοινές εμπειρίες, συναισθήματα και προβληματισμούς.

Κάθε ομάδα έχει το δικό της χαρακτήρα και τη δική της δυναμική που διαμορφώνεται από τις γυναίκες που την απαρτίζουν. Θα πραγματοποιηθούν δύο κύκλοι στήριξης μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Zoom. Ο Α κύκλος θα διεξαχθεί από Ιανουάριο έως Απρίλιο και ο Β’ κύκλος από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο.

Για κάθε ομάδα είναι απολύτως απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt του Συλλόγου, κα Κατερίνα Λέντη και μια ατομική συνάντηση πριν την έναρξη.

Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας και να παραλάβετε τον αντίστοιχο σύνδεσμο συμμετοχής παρακαλούμε να επικοινωνήστε με τα γραφεία του Συλλόγου μας, Δευτέρα έως Παρασκευή καλώντας στο 2310 285181 κατά τις ώρες λειτουργίας 09:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.

Α’ ΚΥΚΛΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

 1. Ομάδα Υποδοχής και Στήριξης Νέων Μελών
  12 Συναντήσεις
  Ρόλος της ομάδας στήριξης είναι να ενδυναμώσει τη γυναίκα που νοσεί και να την βοηθήσει να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί τη νέα αυτή κατάσταση. Με την ομάδα στήριξης, κάθε γυναίκα θα μπορέσει να διαχειρισθεί τα συναισθήματα μέσω της αναγνώρισης, της ειλικρινούς έκφρασης και του μοιράσματος με άλλες γυναίκες που βιώνουν την ίδια εμπειρία.
 2. Ομάδα Προχωρημένου Καρκίνου Μαστού “SHAPES OF HOPE”
  Ανοιχτή ομάδα
  Η ομάδα λειτουργεί για κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Είναι ανοιχτή και λειτουργεί χωρίς λήξη. Η ομάδα έχει ως κύριο στόχο της, την ελεύθερη συναισθηματική έκφραση, την αλληλοβοήθεια και το μοίρασμα των δυσκολιών που προκύπτουν λόγω της ασθένειας. Η ομάδα δεν κλείνει μέσα στη διάρκεια της χρονιάς και μπορεί να δεχτεί νέα μέλη μετά από επαφή με τη συντονίστρια.
 3. Ομάδα Μένουμε σπίτι.. Δεν είμαστε μόνες.. Κρατάμε επαφή”
  Τρίτη 11.30-13.00 | Ανοιχτή ομάδα
  Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε με γνώμονα την ανάγκη επαφής και επικοινωνίας στη διάρκεια των ημερών της πανδημίας Covid-19. Κλεισμένοι στα σπίτια μας, μένουμε ασφαλείς ωστόσο όμως η απομόνωση γιγαντώνει το αίσθημα της μοναξιάς, του θυμού, του φόβου, της άρνησης. Στόχος της ομάδας, μέσα από το μοίρασμα και την επαφή, ψηφιακά, είναι να βρούμε ένα σημείο συνάντησης όπου η έννοια της ζεστασιάς, της αγκαλιάς και το ”Μαζί” μπορούν να μας φροντίσουν και να δώσουν χώρο σε κάθε συναίσθημα μας να υπάρξει και να εκφραστεί . Η ομάδα είναι ανοιχτή σε όλα τα μέλη του ” Άλμα Ζωής” Ν. Θεσσαλονίκης που νιώσουν την ανάγκη να ακούσουν και να ακουστούν.
 4. Διαχείριση συναισθημάτων σε περιόδους κρίσης”
  Τετάρτη 17.00-18.30 | 12 συναντήσεις | Έναρξη 17.02.2021
  Κάθε κατάσταση που έρχεται ξαφνικά και κλονίζει την ισορροπία μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά μιας κρίσης. Η κρίση αυτή μας φέρνει αντιμέτωπους με συναισθήματα, όπως αυξημένο άγχος, αβεβαιότητα, φόβο, ματαιότητα, αίσθημα ανημποριάς. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για όλους μας είναι να σταθούμε «με κρίση» απέναντι στην κρίση, με ψυχραιμία, χωρίς πανικό, με επικέντρωση στο τώρα, χωρίς κριτική. Πως διαχειρίζομαι αυτά τα συναισθήματα; Στόχος της ομάδας είναι μέσα από τη συζήτηση και με βιωματικές ασκήσεις να μπορέσουμε να ”αγκαλιάσουμε ” και να διαχειριστούμε τα συναισθήματα που προκύπτουν σε περιόδους κρίσης.

Στόχος η ελεύθερη συναισθηματική έκφραση, η αλληλοβοήθεια και το μοίρασμα των δυσκολιών που προκύπτουν λόγω της ασθένειας.
Η ομάδα είναι ανοιχτή μέσα στη διάρκεια της χρονιάς και μπορεί να δεχτεί νέα μέλη μετά από επαφή με τη συντονίστρια.

WHAT’S YOUR SHAPE OF HOPE?

Ελπίδα σημαίνει πίστη.

Πίστη σε κάθε αγώνα, πίστη σε κάθε μοναδική γυναίκα που αγωνίζεται.

Οι αγώνες της ζωής δεν έχουν νικητές και ηττημένους.

Έχουν τη δική τους μορφή που παίρνει σχήμα μέσα από λέξεις, σκέψεις και συναισθήματα.

Η δική σου ελπίδα έχει τη δική της μορφή!

Δώσε το δικό σου στίγμα και μήνυμα, μέσα από τον αγώνα σου
με το μεταστατικό καρκίνο μαστού.

Τι να κάνεις: Επίλεξε την περιοχή στην οποία βρίσκεσαι
και στείλε το μήνυμά σου μέσα από την εμπειρία σου με τη νόσο.

Γίνε κομμάτι της αλυσίδας μας που ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη!


Η Μαρία μοιράζεται την ιστορία της και το δικό της μήνυμα!


Προέλευση *Shapes of Hope:

Το 2016 δημιουργήθηκε στο Σύλλογο Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης μια ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης, ανοιχτή για κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, η οποία λειτουργεί χωρίς λήξη. Η ομάδα αυτή αποτέλεσε έναν πυρήνα στήριξης και έκφρασης που ενέπνευσε το κάλεσμα
κάθε γυναίκας και από κάθε σημείο για τη δική της προσωπική κατάθεση μηνυμάτων.

Με έναρξη τον Οκτώβρη 2017 καλούμε και εσένα στο μοίρασμα αυτό. Θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή σου από όπου κι αν βρίσκεσαι και να χρωματίσουμε το χάρτη μας και με τη δική σου μορφή.

Δεν είσαι μόνη, είσαι μοναδική.

 

Το  2018, το “Shapes of Hope” κέρδισε το Silver βραβείο στα HealthCare Business Awards στην κατηγορία Σύλλογοι Ασθενών!

Η κα Κυριακούλα Δερεκενάρη, Πρόεδρος του Συλλόγου και η κα Εύη Καλουτά, Ψυχολόγος του Συλλόγου & Υπεύθυνη του προγράμματος παρέλαβαν το τιμητικό βραβείο στις 11/09/18 από τον κο Γεώργιο Γιαννόπουλο, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υγείας, στην τελετή απονομής στο Anais Club στην Αθήνα.

Οι Ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης ανανεώνονται κάθε χρόνο κι αφορά μέλη του Συλλόγου ”Άλμα Ζωής”  Ν. Θεσσαλονίκης.

Oλες οι Ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης πραγματοποιούνται μέσω της εφαρμογής Zoom που διαθέτει ο Σύλλογο μας και η συμμετοχή είναι δωρεάν για τα μέλη του Συλλόγου. 

Το τρέχον διάστημα πραγματοποιούνται οι παρακάτω ομάδες, οι οποίες πραγματοποιούνται διαδικτυακά μέσω Zoom:

 • YOGA & Υγεία
  Τετάρτη 10.00 – 11.30
  Συντονίστρια: Ακριβή Γεωργάκη
 • Μαγνητοσκοπημένη προβολή μαθήματος YOGA & Υγεία
  Τρίτη 17.00 – 18.30
  Συντονίστρια: Ακριβή Γεωργάκη
 • Μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας
  Τρίτη 13.30 – 14.30
  Συντονίστρια: Δήμητρα Γιαννουπλάκη
 • Look ART
  Δευτέρα 18.00 – 19.30
  Συντονίστρια: Μαρία Κοκορότσκου

Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να καλέσετε στα γραφεία του Συλλόγου από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 – 17:00 στο 2310 285181.

ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ

>