Πρόγραμμα Οργανωμένης Αλληλοβοήθειας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

Το πρόγραμμα οργανωμένης αλληλοβοήθειας του Συλλόγου έχει ως στόχο τη συναισθηματική υποστήριξη και την πρακτική βοήθεια στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Βασίζεται στο διεθνές πρότυπο Reach to Recovery International, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΙΔΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Στο «Άλμα Ζωής» γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για μια γυναίκα με διάγνωση καρκίνου του μαστού να έρθει σε επαφή με μια άλλη γυναίκα που πέρασε την ίδια εμπειρία πριν από χρόνια.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Συλλόγου ακολουθώντας τα πρότυπα του Διεθνούς Προγράμματος για τη Στήριξη Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Reach to Recovery», εκπαιδεύουν κατάλληλα γυναίκες με καρκίνο του μαστού που θέλουν να προσφέρουν από το χρόνο τους και την εμπειρία τους, για να στηρίξουν πρακτικά και συναισθηματικά άλλες γυναίκες με την ίδια διάγνωση.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  • Η συναισθηματική στήριξη
  • Η πρακτική βοήθεια στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μια γυναίκα που έχει βιώσει την εμπειρία του καρκίνου του μαστού προσφέρει το χρόνο και την εμπειρία της για να βοηθήσει και να υποστηρίξει μια άλλη γυναίκα που αντιμετωπίζει την ίδια πρόκληση

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  • Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο μαστό βρίσκουν μεγάλη βοήθεια και ανακούφιση τις πρώτες δύσκολες μέρες μετά την επέμβαση, συζητώντας με άλλες γυναίκες που είχαν την ίδια εμπειρία πριν από χρόνια και τώρα απολαμβάνουν μια φυσιολογική ζωή
  • Στηρίζεται στην πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία της ασθενούς με μια εκπαιδευμένη εθελόντρια που, προ ετών, είχε την ίδια εμπειρία
  • Η κοινή τους εμπειρία εξασφαλίζει την πραγματική κατανόηση και η εκπαίδευση καθιστά την επικοινωνία ουσιαστική
  • Η εθελόντρια αποτελεί με την παρουσία και τη στάση της ένα θετικό πρότυπο αποκατάστασης και ποιοτικής επαναδραστηριοποίησης της ασθενούς

ΠΩΣ ΘΑ ΛΑΒΩ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Αν θέλεις να έρθεις σε επαφή με μια γυναίκα που πέρασε πριν από χρόνια αυτό που τώρα εσύ βιώνεις τηλεφώνησε στο 2310 285181.

Οι Επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Συλλόγου θα προσπαθήσουν να βρουν για εσένα την εθελόντρια που ταιριάζει καλύτερα στο προφίλ σου.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ;

Η επαφή σου με την εθελόντρια μπορεί να γίνει άμεσα και σε κλίμα εχεμύθειας, στο δωμάτιο νοσηλείας σου, στα γραφεία του Συλλόγου ή ακόμα και τηλεφωνικά.

Στην περίπτωση προσωπικής συνάντησης η εθελόντρια θα σου δώσει έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Όλες οι γυναίκες του Συλλόγου έχουμε ζήσει την εμπειρία του καρκίνου του μαστού. Αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, έχουμε νιώσει τα ίδια συναισθήματα και καταλαβαίνουμε όσο κανένας αυτά που βιώνεις τώρα. Έχουμε αντιμετωπίσει τις ίδιες πρακτικές δυσκολίες. Είμαστε εδώ για σένα.

Πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” http//www.almazois.gr ” Πρόγραμμα οργανωμένης Αλληλοβοήθειας” Reach to Recovery International.

 

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ REACH TO RECOVERY ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Σταθερά, μια φορά την εβδομάδα, εκπαιδευμένες εθελόντριες του Συλλόγου, δηλαδή γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του μαστού, υποστηρίζουν συναισθηματικά άλλες γυναίκες με την ίδια εμπειρία, στις Kλινικές Mαστού των Νοσοκομείων:

  • Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσ/νίκης “ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ”, 8ος όροφος, Τρίτη 12:00-14:00
  • Κέντρο Φιλοξενίας Καρκινοπαθών, κάθε 2η Πέμπτη, 18:00-20:00
  • Γεν. Νοσοκομείο Θεσ/νίκης “ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ”

Η εθελόντρια παρέχει έντυπο ενημερωτικό υλικό του Συλλόγου με χρήσιμες πληροφορίες για τη χημειοθεραπεία, τις ασκήσεις για το χέρι κ.α., όπως επίσης και έναν ειδικό μαστό κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση.

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στην ασθενή που μόλις έχει χειρουργηθεί ή που βρίσκεται σε θεραπεία, εφόσον το επιθυμεί, να συζητήσει με την εθελόντρια που θα βρίσκεται εκεί και η οποία έχει περάσει παρόμοια εμπειρία πριν από κάποια χρόνια.

Ο δεσμός της κοινής εμπειρίας που αναπτύσσεται βοηθάει την ασθενή να εκφράσει τα συναισθήματά της, να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως “πόσο καιρό σου πήρε να συνέλθεις από το χειρουργείο;” αλλά και να αυξήσει την αισιοδοξία της μιας και της δίνει τη δυνατότητα να προβάλλει τον εαυτό της στο μέλλον υγιή και λειτουργικό, όπως ακριβώς είναι και η εθελόντρια η οποία αποτελεί πρότυπο αποκατάστασης και ποιοτικής επαναδραστηριοποίησης.

ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ, ΜΠΟΡΕΙΣ!

Με την εθελοντική σου δράση μπορείς να δώσεις συναισθηματική στήριξη και ελπίδα στις γυναίκες με την ίδια εμπειρία, να υποστηρίξεις τα προγράμματα που υλοποιούμε και να ζήσεις μοναδικές στιγμές ουσιαστικής ικανοποίησης.

Ο κύκλος του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου Νέων Εθελοντριών συντονίζεται από την Κοινωνική Λειτουργό – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt & Υπεύθυνη των Επιστημονικών Προγραμμάτων του Συλλόγου, κα Δέσποινα Πάρτσια. Κάθε κύκλος διεξάγεται σε 20 συναντήσεις διάρκειας 2 ωρών με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 8 άτομα.

ΕΙΣΑΙ ΗΔΗ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ, ΤΟΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!

Ενημερώσου για τις προϋποθέσεις συμμετοχής των εκπαιδευτικών σεμιναρίων καλώντας στα γραφεία του Συλλόγου από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00-17:00 στο 2310 285181.

ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ

>