Ενημέρωση περί Δικαιωμάτων Ασθενών

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Διαπιστώνει εύκολα κανείς ότι στον κόσμο της υπερ-πληροφόρησης είναι τόση πολύ σε ποσότητα η προσφερόμενη από παντού πληροφορία που τελικά ο παραλήπτης δε μπορεί να ξεχωρίσει τα σημαντικά και αυτά που αξίζει να μάθει. Όταν, δε, αυτός που αναζητά την πληροφορία είναι ασθενής ή συγγενής ασθενούς που βιάζεται «εδώ και τώρα» να βρει ένα δρόμο προς τα πού θα κινηθεί, τότε τα πράγματα είναι δυσκολότερα.

Πολλοί από εμάς  κυριολεκτικά χάνονται στο διαδίκτυο  και βρίσκονται αντιμέτωποι με γνώσεις που δεν μπορούν – για προφανείς λόγους – να αξιολογήσουν.

Κάποιες από τις πληροφορίες  εφησυχάζουν εσφαλμένα τους ασθενείς και κάποιες τους οδηγούν στην απόγνωση χωρίς κανένα λόγο. Παράλληλα, όσοι επιλέγουν να μην προσφύγουν στο διαδίκτυο με τη σκέψη ότι έτσι προφυλάσσουν τον εαυτό τους από τη διαχείριση αυτού του ογκώδους  άγνωστου υλικού, τελικά στερούνται την πληροφορία που ίσως είναι εκεί και ίσως είναι απολύτως χρήσιμη για τους ίδιους και τη ζωή τους. Καμιά από τις δύο πρακτικές δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ξεκινάμε, λοιπόν, μια συντονισμένη προσπάθεια δημιουργίας μιας στήλης στην ιστοσελίδα μας στην οποία θα καταχωρούνται και θα επικαιροποιούνται πληροφορίες για τα κατ’ αρχήν δικαιώματα των ασθενών αναφορικά με τα διαδικαστικά ζητήματα που μας απασχολούν, ιδίως σχετικά με την πρόσβαση στην περίθαλψη και τη νοσηλεία, αλλά και για όσες παροχές δικαιούμαστε  λόγω της ασθένειας. Θα προβάλλονται ακόμα ενημερώσεις και για τα άλλα δικαιώματα ασθενών, όπως αυτά του θεμελιώδους δικαιώματος να ζητάμε μια δεύτερη γνώμη όταν αυτή πράγματι χρειάζεται καθώς και να ενημερωνόμαστε και να συν–αποφασίζουμε για τη θεραπεία που θα δεχθούμε.

Η προσπάθεια αυτή είναι ομαδική και θα προχωρήσει με τη συνδρομή ανθρώπων από διαφορετικές ομάδες από το χώρο της υγείας, όπως άλλωστε απαιτείται για κάθε στοχευμένη σχετική δράση, ελπίζοντας να αποδώσει το σκοπούμενο αποτέλεσμα που είναι η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  και ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ των ασθενών με στόχο τη ρεαλιστική ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ των δικαιωμάτων τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Κοινωνική Λειτουργό & Υπεύθυνη των Επιστημονικών Προγραμμάτων του Συλλόγου, κα Δέσποινα Πάρτσια στα γραφεία του Συλλόγου μας από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00-17:00 στο 2310 285181

ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ

ΠΡΟΝΟΙΑ

Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)
Διοίκηση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Διεύθυνση Αναπηρίας & Ιατρικής της Εργασίας

ΚΕ.Π.Α.
Από 1η Σεπτεμβρίου 2011 καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φ.Κ.Α., στις Νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους.
Σύμφωνα με τον Νόμο 3863/2010 δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ.ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Έργο των Υγειονομικών Επιτροπών (του ΚΕ.Π.Α.) είναι:
α) Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας.
β) Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜεΑ.
γ) Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.
Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος πολίτης να εξετασθεί από Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. πρέπει να συμπληρώσει σχετική αίτηση σύμφωνα με τις οδηγίες. Το έντυπο αίτησης, άλλες συμπληρωματικές οδηγίες για την διαδικασία κατάθεσης αίτησης, (απαιτούμενα δικαιολογητικά και άλλες γενικές πληροφορίες) καθώς και τις διευθύνσεις που βρίσκονται οι γραμματείες ΚΕ.Π.Α. που λειτουργούν σε όλη την Χώρα θα βρείτε στα αρχεία που ακολουθούν.
Τα παραπάνω έντυπα μπορείτε επίσης να τα προμηθεύεστε από τις γραμματείες ΚΕ.Π.Α. οι οποίες λειτουργούν σε 54 Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Μονάδες Ασφάλισης) της Χώρας. Σε σύντομο χρόνο η Δ/νση Αναπηρίας θα συστήσει και άλλα σημεία ΚΕ.Π.Α. αλλά και Γραμματείες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

H διαδικασία
1. Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει απαραίτητα Αίτηση Αξιολόγησης, με όλα τα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στις σχετικές οδηγίες, σε μία από τις 54 Γραμματείες ΚΕ.Π.Α της επιλογής του.
2. Εφόσον τα δικαιολογητικά του κριθούν από τον διοικητικό και ιατρικό προέλεγχο ως πλήρη, γίνεται η κατάθεση της Αίτησης και παραλαμβάνει Αποδεικτικό κατάθεσης. Σε διαφορετική περίπτωση δεν παραλαμβάνεται η Αίτηση από την Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. και επιστρέφονται όλα τα δικαιολογητικά.
ΠΡΟΣΟΧΗ:H αναγραφή στην αίτηση κινητού τηλεφώνου είναι πλέον υποχρεωτική διότι η γνωστοποίηση της ημερομηνίας εξέτασης από την Υγειονομική Επιτροπή θα γίνεται πλέον με μήνυμα (sms).
3. Η ενημέρωση για τα ελλείποντα δικαιολογητικά (ιατρικά) γίνεται με δύο τρόπους: α) Εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι παρών ο Ιατρός προελέγχου του δίνει έντυπο ελλειπόντων δικαιολογητικών στο οποίο αναγράφονται τα δικαιολογητικά τα οποία υποχρεούται να προσκομίσει και β)Αν δεν είναι παρών η Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. τηλεφωνικά ή με πρόσκληση τον ειδοποιεί προκειμένου να προσκομίσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά. Και στις δύο περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά και κατά την ημέρα εξέτασής του από την Υγειονομική Επιτροπή.
4. Ενημερώνεται από την Κεντρική Γραμματεία ΚΕ.Π.Α., μέσω Ταχυδρομείου (πρόσκληση) για την ημερομηνία και ώρα προσέλευσής του στην Υγειονομική Επιτροπή.
5. Μετά από λίγες ημέρες παραλαμβάνει από την Γραμματεία ΚΕ.Π.Α, όπου υπέβαλε αρχικά την αίτησή του, τη Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας.
6. Κατά της γνωμάτευσης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΥΕ) δίνεται στον ενδιαφερόμενο το δικαίωμα προσφυγής στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΒΥΕ) εντός 10 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της Γνωμάτευσης Πιστοποίησης Αναπηρίας καταθέτοντας παράβολο 46.14 ευρώ.
7. Χρησιμοποιεί την ανωτέρω Απόφαση του ΚΕ.Π.Α για κάθε νόμιμη χρήση και μπορεί παραλαμβάνει αντίγραφα για όλο τον χρόνο που ισχύει.

Πηγή: http://www.ika.gr/gr/infopages/kepa/home.cfm

ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ

>