Φορτώνει...

Προγραμμα Οργανωμενης Αλληλοβοηθειας

Προγραμμα Οργανωμενης Αλληλοβοηθειας

2017-2018

Το πρόγραμμα οργανωμένης αλληλοβοήθειας του Συλλόγου έχει ως στόχο τη συναισθηματική υποστήριξη και την πρακτική βοήθεια στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Βασίζεται στο διεθνές πρότυπο Reach to Recovery International, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα.

Η βασική αρχή του Reach to Recovery έγκειται στο ότι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο μαστό βρίσκουν μεγάλη ανακούφιση, ενθάρρυνση και υποστήριξη συζητώντας με άλλες γυναίκες που είχαν παρόμοια εμπειρία πριν από κάποια χρόνια και τώρα απολαμβάνουν μια φυσιολογική ζωή. Στηρίζεται στην πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία της ασθενούς με μια εκπαιδευμένη εθελόντρια και στην κοινή τους εμπειρία που εξασφαλίζει μια πραγματική κατανόηση και μια ουσιαστική επικοινωνία.

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στην ασθενή που μόλις έχει χειρουργηθεί ή που βρίσκεται σε θεραπεία, εφόσον το επιθυμεί, να συζητήσει με μια εθελόντρια που έχει περάσει παρόμοια εμπειρία πριν από κάποια χρόνια. Ο δεσμός της κοινής εμπειρίας που αναπτύσσεται βοηθάει την ασθενή να εκφράσει τα συναισθήματά της, να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως "πόσο καιρό σου πήρε να συνέλθεις από το χειρουργείο;" αλλά και να αυξήσει την αισιοδοξία της μιας και της δίνει τη δυνατότητα να προβάλλει τον εαυτό της στο μέλλον υγιή και λειτουργικό, όπως ακριβώς είναι και η εθελόντρια η οποία αποτελεί πρότυπο αποκατάστασης και ποιοτικής επαναδραστηριοποίησης.

Οι εθελόντριες κατά τις επισκέψεις τους δίνουν έντυπο ενημερωτικό υλικό του Συλλόγου με χρήσιμες πληροφορίες για τη χημειοθεραπεία, τιις ασκήσεις για το χέρι κ.α., όπως επίσης και έναν ειδικό μαστό κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση.

(Πηγή Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" httpQ//www.almazois.gr " Πρόγραμμα οργανωμένης Αλληλοβοήθειας" Reach to Recovery International)

O Σύλλογος διαθέτει εθελόντριες (γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού), οι οποίες είναι εκπαιδευμένες και συστηματικά εποπτευόμενες από έμπειρο επαγγελματία ψυχικής υγείας, οι οποίες παρέχουν πρακτική και συναισθηματική στήριξη μέσα από επισκέψεις ασθενών σε θαλάμους νοσηλείας εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα, τηλεφωνικά και μέσα από την τήρηση εφημεριών στα γραφεία του Συλλόγου.

Εθελοντικό Πρόγραμμα - Α.Ν.Θ. Θεαγένειο

 Με βάση το Πρόγραμμα Οργανωμένης Αλληλοβοήθειας του Συλλόγου το οποίο είναι βασισμένο στο Διεθνές Πρόγραμμα, Reach to Recovery  International (Πανελλήνιος Σύλλογος ¨Άλμα Ζωής"), το "Άλμα Ζωής" Θεσσαλονίκης το εφαρμόζει σε μορφή βάρδιας αποκλειστικά στο Α.Ν.Θ.Θεαγένειο , Τμήμα Μαστού , 8ος όροφος .

Το Πρόγραμμα λειτουργεί με βάση τη σταθερή βάρδια Εθελόντριας στο Νοσοκομείο (κάθε Παρασκευή 12:00-15:00). Η κάθε ασθενής έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με την εθελόντρια , πρόσωπο με πρόσωπο.

Η εθελόντρια παρέχει  έντυπο ενημερωτικό υλικό του Συλλόγου με χρήσιμες πληροφορίες για τη χημειοθεραπεία, τις ασκήσεις για το χέρι κ.α., όπως επίσης και έναν ειδικό μαστό κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση.

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στην ασθενή που μόλις έχει χειρουργηθεί ή που βρίσκεται σε θεραπεία, εφόσον το επιθυμεί, να συζητήσει με την εθελόντρια που θα βρίσκεται εκεί κάθε Τρίτη  και η οποία έχει περάσει παρόμοια εμπειρία πριν από κάποια χρόνια.

Ο δεσμός της κοινής εμπειρίας που αναπτύσσεται βοηθάει την ασθενή να εκφράσει τα συναισθήματά της, να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως "πόσο καιρό σου πήρε να συνέλθεις από το χειρουργείο;" αλλά και να αυξήσει την αισιοδοξία της μιας και της δίνει τη δυνατότητα να προβάλλει τον εαυτό της στο μέλλον υγιή και λειτουργικό, όπως ακριβώς είναι και η εθελόντρια η οποία αποτελεί πρότυπο αποκατάστασης και ποιοτικής επαναδραστηριοποίησης.

Χορηγοί του Προγράμματος:

 

 

Μοιράσου το: