Φορτώνει...

Ενημέρωση - Ενδυνάμωση Ασθενών

 

Διαπιστώνει εύκολα κανείς  ότι στον κόσμο της υπερπληροφόρησης είναι τόση πολύ, σε ποσότητα ,η προσφερόμενη από παντού πληροφορία που τελικά ο παραλήπτης δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα σημαντικά και αυτά που αξίζει να μάθει. Όταν ,δε ,αυτός που αναζητά την πληροφορία είναι ασθενής  ή συγγενής ασθενούς που βιάζεται «εδώ και τώρα» να βρει ένα δρόμο προς τα πού θα κινηθεί, τότε τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Πολλοί από εμάς  κυριολεκτικά χάνονται στο διαδίκτυο  και βρίσκονται αντιμέτωποι με γνώσεις που δεν μπορούν –για προφανείς λόγους- να αξιολογήσουν . Κάποιες από τις πληροφορίες  εφησυχάζουν  εσφαλμένα τους  ασθενείς και κάποιες τους   οδηγούν στην απόγνωση χωρίς κανένα λόγο. Παράλληλα , όσοι επιλέγουν να μην προσφύγουν στο διαδίκτυο με τη σκέψη ότι έτσι προφυλάσσουν τον εαυτό τους από  τη διαχείριση αυτού του ογκώδους  άγνωστου υλικού, τελικά στερούνται την πληροφορία που ίσως είναι εκεί και ίσως είναι  απολύτως χρήσιμη για τους ίδιους και τη ζωή τους. Καμιά από τις δύο πρακτικές δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ξεκινάμε ,λοιπόν, μια συντονισμένη προσπάθεια δημιουργίας μιας στήλης στην ιστοσελίδα μας στην οποία θα καταχωρούνται και θα επικαιροποιούνται πληροφορίες για τα κατ’ αρχήν δικαιώματα των ασθενών αναφορικά  με τα διαδικαστικά ζητήματα που μας απασχολούν ,ιδίως σχετικά με την πρόσβαση στην περίθαλψη και τη νοσηλεία  , αλλά και για όσες παροχές δικαιούμαστε  λόγω της ασθένειας. Θα προβάλλονται ακόμα ενημερώσεις και για  τα άλλα δικαιώματα ασθενών , όπως αυτά του θεμελιώδους δικαιώματος να ζητάμε μια δεύτερη γνώμη όταν αυτή πράγματι χρειάζεται καθώς και να ενημερωνόμαστε και να συν-αποφασίζουμε  για τη θεραπεία που θα δεχθούμε  .

Η προσπάθεια αυτή είναι ομαδική  και θα προχωρήσει με τη συνδρομή ανθρώπων  από διαφορετικές ομάδες από το χώρο της υγείας ,όπως άλλωστε απαιτείται για κάθε στοχευμένη σχετική δράση, ελπίζοντας να αποδώσει το σκοπούμενο αποτέλεσμα που είναι Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  και ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ των ασθενών με στόχο την ρεαλιστική ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ των δικαιωμάτων τους.

 

Μοιράσου το: