Φορτώνει...

Ενημερωση για το Ετησιο Συνεδριο και την Γενικη Συνελευση της ECPC

Στις 16-18/6/2017 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το Ετήσιο Συνέδριο και η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαικής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο (ECPC ) με τη συμμετοχή 145 Εκπροσώπων Συλλόγων – Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο όλων των Ευρωπαικών Χωρών.

Με το moto «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» η ECPC, με μία ενιαία οργανωμένη φωνή υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο της Ευρώπης και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των ασθενών και όλων των φορέων της ογκολογικής και ερευνητικής κοινότητας  όλων των Ευρωπαικών  χωρών.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις τριών Ομάδων Εργασίας που αφορούσαν ξεχωριστά: α) τους Σπάνιους Καρκίνους  β) τον Καρκίνο Ουροδόχου Κύστης - Νεφρού και γ) το Δίκτυο Νομικής Υποστήριξης των μελών.

Στο Συνέδριο τονίσθηκε η σημασία της στενής συνεργασίας των συλλόγων – οργανώσεων ασθενών με εμπειρία καρκίνου και παρουσιάσθηκαν εμπειρίες και καλές πρακτικές διεκδίκησης  σε τοπικό επίπεδο από διάφορες χώρες . Αναδείχθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της σωστής συνεργασίας της ECPC με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ  στον τομέα βελτίωσης Πολιτικών Υγείας για τον καρκίνο (CanCon).

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία παρουσίασε αφενός  τοπικές δράσεις των μελών της ΕΛΛΟΚ  και  αφετέρου  η  ΕΛΛΟΚ, ως νεοσύστατη Ομοσπονδία  Καρκίνου παρουσίασε δικές της πανελλαδικές  δράσεις όπως την εκστρατεία για τον καρκίνο του Παγκρέατος , γεγονός που προβλήθηκε ιδιαιτέρως  θετικά από τον Πρόεδρο της ECPC,  Francesco  De Lorenzo  και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. της ECPC,  επαινώντας τον σπουδαίο ρόλο και την πολύτιμη προσφορά της προέδρου της ΕΛΛΟΚ κυρίας Καίτης Αποστολίδου και ως αντιπροέδρου της  ECPC για  την θητεία της  με αξιόλογο έργο στις Ευρωπαικές Πολιτικές Υγείας  για τον καρκίνο.

Έγινε λεπτομερής ενημέρωση για την αξία και την ανάγκη  της ισότιμης  συμμετοχής  των ασθενών στην έρευνα για το καρκίνο, ως συνερευνητές  και υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας  μεταξύ του Ευρωπαικού Οργανισμού για την Έρευνα και Θεραπεία του Καρκίνου (E.O.R.T.C.)  και της ECPC  με σκοπό την εμπλοκή των ασθενών σε Κλινικές Έρευνες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Αναλύθηκαν και παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα Ερωτηματολογίου της ECPC για θέματα ενημέρωσης των ασθενών για την αξία της διατροφής   προληπτικά, κατά την διάρκεια των θεραπειών και μετά.

Συζητήθηκαν θέματα ολιστικής προσέγγισης των ασθενών που αποδεδειγμένα βελτιώνουν κατά πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών όπως, η ψυχοθεραπεία,  η άσκηση, το σωματικό βάρος και άλλα.

Παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας  σχετικά με το κόστος και το κλινικό όφελος των θεραπειών από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Τέλος συζητήθηκαν θέματα επανένταξης  των ασθενών μετά την ολοκλήρωση των θεραπειών στην εργασία και στην κοινωνία.

Την τελευταία ημέρα πραγματοποιήθηκε η Γενική  Συνέλευση της ECPC  η οποία τέθηκε υπό την αιγίδα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και της Πριγκίπισσας του Βελγίου Άστριντ και παρουσιάσθηκε από τον πρόεδρο Francesco De Lorenzo, το Σχέδιο Δράσης 2017-2020 της ECPC.

Τις εργασίες του Συνεδρίου και της Γενικής Συνέλευσης παρακολούθησε η εκπρόσωπος στην ΕΛΛΟΚ, του Συλλόγου  Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής"  Ν. Θεσσαλονίκης, η πρώην πρόεδρος του συλλόγου και αντιπρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, κυρία Ελένη Ντελιοπούλου.

Μοιράσου το: